Olympus firmware-update voor objectieven

Firmware updateNiet alleen voor bodies brengt Olympus dikwijls firmware-updates uit, waarmee extra functionaliteit en verbeteringen worden doorgevoerd, maar ook voor objectieven verschijnen er regelmatig updates. Onlangs werd er een update voor de m.Zuiko ED Digital 12-40 1:2.8 PRO en de m.Zuiko Digital 14-42 EZ uitgebracht.

ED Digital 12-40 1:2.8 PRO

Stabiliteit en diafragma-controle is verbeterd tijdens de film-functie.
Daarnaast is de algemene werking verbeterd tijdens repeterende opnames bij gebruik van de nieuwe E-M1 Mark II.

 

m.Zuiko Digital 14-42 EZ

Ook bij dit objectief is de algemene werking tijdens de film-functie verbeterd.
Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd voor manueel focussen.

Instructies voor het bijwerken van firmware vindt u via deze link.

Probeer de nieuwste Olympus producten

e-m1-mark-iiOlympus neemt de introductie van haar nieuwe producten serieus! Zo biedt de camera-maker, die onlangs een aantal grootse introducties deed, de mogelijkheid om hun nieuwe producten bij diverse dealers uit te proberen. Inschrijven voor deze tour is niet nodig en er zijn tijdens deze speciale dagen productspecialisten aanwezig.

Tijdens de tour is het voor consumenten mogelijk om kennis te maken met de laatst geïntroduceerde producten. Het gaat hierbij om:

 • E-M1 Mark II
 • m.Zuiko ED Digital 12-100 mm f/4 PRO
 • m.Zuiko ED Digital 25 mm f/1.2 PRO
 • m.Zuiko ED Digital 30 mm f/3.5 macro
 • E-PL8

Tijdens deze dagen kunt u bij onderstaande dealers terecht. De camera’s en objectieven staan klaar om flink aan de tand gevoeld te worden. Een mooie mogelijkheid dus om kennis te maken met de nieuwe Olympus-toppers. Voor deze dagen is geen inschrijving nodig. Toegang is gratis en inlopen kan gedurende de hele dag!

Sneak Preview

 

 

Officieel persbericht Olympus: E-M1 Mark II

Het officiële persbericht van Olympus over de E-M1 Mark II incl. prijsinformatie en beschikbaarheid is deze ochtend vrijgegeven.Olympus OM-D E-M1 Mark II

PERSBERICHT

De nieuwe OM-D E-M1 MARK II betekent een nieuwe norm op het gebied van snelheid en mobiliteit

Ongekend snelle OM-D E-M1 Mark II verkrijgbaar vanaf december

Zoeterwoude, 2 november 2016 – De nieuwe OM-D E-M1 Mark II zal de verwachtingen voor een systeemcamera ruimschoots overtreffen en met deze camera biedt Olympus zowel beroepsfotografen als hobbyisten precies wat ze willen. Dit toonaangevende model biedt een uitstekende beeldkwaliteit, is ongekend snel en buitengewoon handzaam. De nieuwe OM-D E-M1 Mark II behoort tot de beste camera’s die Olympus ooit heeft gemaakt. Om nog beter in te spelen op de wensen van professionals, zullen er voor de OM-D E-M1 Mark II nieuwe professionele serviceprogramma’s worden geïntroduceerd die maken dat beroepsfotografen onder alle omstandigheden hun werk kunnen blijven doen. Ook heeft Olympus het aanbod professionele accessoires en PRO-lenzen verder uitgebreid. De OM-D E-M1 Mark II zal vanaf december 2016 verkrijgbaar zijn als losse body voor € 1999, en als kit in combinatie met de M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm 1:2.8 PRO-lens voor € 2599.

Zet de belangrijkste kenmerken van OM-D E-M1 Mark II op en rij en u hebt een lijstje met wensen waaraan de ideale, meest veelzijdige camera volgens menig fotograaf aan zou moeten voldoen: hij voldoet aan de wensen van ambitieuze hobbyisten die zich richten op allerlei soorten fotografie, en tegelijkertijd aan die van professionele natuur-, documentaire- en reisfotografen dankzij uiterst snelle prestaties, een grote mobiliteit en uitstekende beeldkwaliteit. Dit is de snelste camera in zijn categorie met een ongekende repeterende-opnamefunctie en een nieuw, razendsnel autofocussysteem. Bovendien zijn er tal van professionele accessoires en lenzen beschikbaar en een speciaal serviceprogramma.

Professionele service

Olympus hecht zeer aan een goede klantenservice en biedt fotografen met een OM-D E-M1 Mark II de keuze uit drie serviceniveaus die vallen onder het nieuwe concept OLYMPUS PRO Service. OLYMPUS PRO Service zal verkrijgbaar zijn in de meeste Europese landen. Kijk voor meer informatie op de Olympus-website.

OM-D E-M1 Mark II BELANGRIJKSTE KENMERKEN:

> OM-D topmodel, ideaal voor natuur-, reis- en documentaire- fotografie
> Staat garant voor een geweldige beeldkwaliteit dankzij een 20-Megapixel Live MOS-sensor en True Pic VIII- beeldprocessor
> In body 5-assig beeldstabilisatiesysteem

> Snelste AF-systeem in zijn soort:
– 121 punten ‘All Cross’-type – Fasedetectie
– 18 fps met C-AF
– 60 fps met S-AF

> Spatwaterdicht*, vorstbestendig*, stofdicht*
> 2 SD-kaartslots, één compatibel met UHS-II, USB 3.0 (Type C) voor een snelle gegevensoverdracht
> Nieuwe oplaadbare batterij BLH-1 met 1720 mAh voor ca. 440 opnamen (CIPA- standaard)
> Gedetailleerd batterijstatus- menu met %-weergave
> Snelle oplaadtijd van max. 2 uur
> High-speed EVF

De OM-D E-M1 Mark II is compatibel met de professionele Micro Four Thirds-lenzen en accessoires van Olympus, waaronder de nieuwe HLD-9 batterijgreep. Deze biedt een extra batterij voor nog eens 880 opnamen en dankzij het ergonomische ontwerp kan hij zowel in horizontale als verticale positie worden gebruikt. Verder hebt u de keuze uit speciaal op maat gemaakte cameratassen, nieuwe flitsers en een onderwaterhuis zodat u tot op 60 meter onder water kunt fotograferen. Dit nieuwe topmodel van Olympus is speciaal ontwikkeld om professionele fotografie nog sneller, gemakkelijker en effectiever te maken – waar en wanneer dan ook. En dat doel is zeker bereikt.

Sluitertijd, diafragma en ISO: zo werkt het op jouw Olympus camera

Sluitertijd? Diafragma? ISO? Wel eens van gehoord, maar je weet niet waar het exact allemaal voor is? En je weet ook niet hoe je het instelt op je Olympus camera? Check de speciale, korte filmpjes en leer over deze begrippen en zie hoe je ze direct toepast.

De filmpjes zijn in het Nederlands en zijn ook terug te vinden op het Youtube-kanaal van Olympus Nederland.

Sluitertijd

Diafragma

ISO

 

 

Vooraf compenseren van schaduwen en hooglichten

Tone CurveMoeilijke lichtomstandigheden? Iedere fotograaf loopt hier tegenaan. Heb je je luchten mooi belicht in een avondfoto, lopen de schaduwen vol. Het maken van een HDR opname kan een oplossing zijn door meerdere belichtingen te combineren, maar ja, dan is er toch vaak een statief nodig. Het compenseren van hooglichten en schaduwen kan ook rechtstreeks, in één enkel shot.

Olympus heeft een prachtige functietoets met een curve-symbool. Onder de E-M1 is dit Fn2. Onder deze knop schuilt een magistrale toolset aan opties. Wie deze knop ingedrukt houdt en tegelijkertijd aan het instelwiel bij de duim draait, ziet een menu opduiken met meerdere mogelijkheden: schaduw/hooglicht compensatie, color creator, de loep, beeldratio en de Simulated Optical Viewfinder (S-OVF). We draaien nu naar het curve-symbool: de hooglicht- en schaduw compensatie.

Hoe te gebruiken:

functietoets-2
– druk op de functie-toets met het curve-symbool
– er verschijnt een curve met ‘highlights’ en ‘shadows’
– bekijk je compositie en draai aan de dials
– de dial bij je duim maakt schaduwen stapsgewijs lichter en donkerder
– de dial bij je wijsvinger trekt de hooglichten omlaag of lift ze op
– juiste correctie toegepast? Maak je foto!

Vergeet niet de curves terug te zetten. Dit doe je door in het curve-menu de ‘OK’-toets ingedrukt te houden.

Makkelijker handmatig scherpstellen: Focus Peaking

Focus Peaking - PiekenDe camera’s van vandaag de dag beschikken over een fantastische automatische scherpstelling. De autofocus is snel en accuraat. Top! Maar toch is het soms handig om handmatig scherp te stellen. En dat handmatig scherpstellen is soms moeilijk op het scherm of in de zoeker te beoordelen. Juist daarom een geweldig hulpmiddel: Focus Peaking

Focus Peaking (Pieken in het Nederlands) is een handig hulpmiddel, waarbij je in handmatige focus middels contrastlijntjes ziet waar je scherpstelling op dat moment zit. Dus de plek waar de lijntjes zich bevinden, daar is het scherp. Handig bij macro of bij portretten. Draai de handmatige scherpstelling tot je de contrastlijnen op de pupillen van de ogen ziet… klik… ogen scherp. Ook bij landschapsfotografie is Focus Peaking een welkome feature. De contrastlijnen geven keurig het scherpte-bereik aan.

Hoe zetten we Focus Peaking / Pieken aan?

 1. Druk op de menu-toets
 2. Ga naar het tandwiel-menu
 3. Ga naar menu A – AF/MF
 4. Ga naar MF hulp
 5. Zet Pieken op ‘Aan’ (Focus Peaking)

Als nu de camera op handmatig focussen gezet wordt en er wordt gedraaid aan de scherpstelring, dan zullen de hulplijnen vanzelf verschijnen. Deze functie is ook super te gebruiken in de film modus en werkt zowel met moderne objectieven als met vintage lenzen.

E-M1 Mark II – 50 MP High Res Shot

50 MP High Res ShotNet als de E-M5 Mark II en Pen F, beschikt de nieuwe OM-D E-M1 Mark II over een High Res Shot modus. In het geval van de nieuwste OM-D telg is het nu mogelijk om met de 20 MP sensor een 50 MP High Res Shot te maken. Dit geeft een superieur detail! Wij namen de proef op de som!

Onderstaande foto is geschoten in de High Res Shot mode in JPEG formaat op de E-M1 Mark II. Er is gebruik gemaakt van de m.Zuiko ED Digital 12-40 mm 1:2.8 PRO.
Exif: ISO 800, f/2.8 en 1/60 sec. JPEG straight out of camera. Klik op de foto voor het grote formaat.

50 MP High Res Shot

OM-D E-M1 vs E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II

De specificaties van de E-M1 Mark II duiken overal op, uiteraard ook op de officiële Olympus-websites. Een uitgebreid overzicht vindt u uiteraard ook hier bij ons op het blog. De nieuwe E-M1 Mark II is een zeer serieuze upgrade van de al overcomplete E-M1 uit 2013. Wat de exacte verschillen zijn? We hebben een compleet overzicht voor u gemaakt.

 

Hieronder vindt u de vergelijkingstabellen:

compare compare2 compare3 compare4

 

De weergave-duur van een genomen foto wijzigen

Menu SetupUw PEN of OM-D is een mooi stukje techniek. Na het nemen van een foto ziet u het resultaat even kort in de zoeker of op het touch-screen terug. Maar wist u dat de duur van deze weergave aan te passen is?

Hoe in te stellen?

 • Druk op de ‘menu’-toets
 • Ga naar het menu met het ‘steeksleutel’ icoon
 • Ga naar ‘Opn. Beeld’ of ‘Record View’
 • Pas de duur van de weergave aan

Eventueel kunt u ook de weergave helemaal uitzetten, zodat de gemaakte foto niet getoond wordt. Handig, toch?

Waarom u het best Olympus objectieven op Olympus bodies kunt gebruiken

Olympus Fine Detail Technology IIVoor het Micro Four Thirds systeem zijn inmiddels al meer dan 70 verschillende objectieven verkrijgbaar. De kracht van het MFT-systeem zit hem voornamelijk in het breed gedragen karakter door meerdere fabrikanten. Zo zijn er talloze objectieven verkrijgbaar van onder andere Olympus, Panasonic, Voigtlander, Tamron en meer.
Toch is er een reden de voorkeur aan de Olympus objectieven te geven als u gebruik maakt van een Olympus body.

In functionaliteit maakt het uiteraard niet uit welk merk objectief u gebruikt. Zo lang het een MFT-objectief is, ongeacht het merk, werkt alles: lichtmeting, autofocus, diafragmeren, etc. Hierin zit geen beperking. Maar… er is een belangrijke maar. Een Olympus objectief op een Olympus body geeft doorgaans een beter resultaat dan een ander merk objectief. Niet dat de andere merken niet de gewenste kwaliteit kunnen leveren, integendeel, maar het heeft puur te maken met een slimmigheid in de beeldprocessor van de huidige PEN- en OM-D camera’s.

Vanaf de eerste OM-D, de E-M5 uit 2012, die beschikte over een TruePic VI processor, is er in de processoren een Fine Detail Technology II verwerking toegepast. Dit onderdeel in de beeldverwerkingsmethode herkent exact welk objectief op de camera geschroefd zit en zorgt voor optimale kleur-rendering en perfecte scherpte, uitgebalanceerd voor juist dat specifieke objectief. De camera weet welke scherpte- en kleur-rendering een bepaald objectief nodig heeft. Zo zal de rendering van beelden geschoten met een 75 mm 1.8 heel andere eisen hebben dan dat van een standaard kitlens.
Ook worden kleurfouten weggefilterd, zoals chromatische aberraties.

Deze Fine Detail Technology II werkt uitsluitend met Olympus objectieven op Olympus bodies. Een eigen test tussen een Panasonic 25 mm 1.4 (op 1.8) en een Olympus 25 mm 1.8 leverde bij de Olympus scherpere beelden op, met name in de hoeken.

Fine Detail Technology zit standaard ingebakken in alle OM-D en PEN modellen vanaf 2012.