De ruggengraat van Mark Zuckerberg

Niemand zal de rel ontgaan zijn. En die rel tussen Twitter en Donald Trump zal vermoedelijk nog wel even duren, zo lijkt. Twitter kent regels. Voor iedereen. En bij tweets waarbij het mogelijk zou kunnen zijn dat desinformatie of feitelijke onwaarheden worden verkondigt, kan Twitter dat kenbaar maken. Bij iedereen. Zo ook bij Donald Trump. Of hij nu wil of niet. Het is een soort van disclaimer voor de lezer. Nu de ruzie tussen Trump en Twitter hoog oploopt om de tweet van Trump over zijn bericht dat stemmen per post meer fraude tot gevolg heeft en waarop Twitter heeft aangegeven dat deze bewering niet onomstotelijk vaststaat en dat fact checking uitwijst dat dit onbewezen blijkt, mengt de hele wereld zich in de discussie. Zo ook Mark Zuckerberg. Die man van Facebook. 

Mark Zuckerberg geeft aan geen posts van dit soort disclaimers te gaan voorzien. Nu niet en in de toekomst niet. In ieder geval niet de posts van politici. Wel de posts van u en mij. Maar dus niet van politici. Zij moeten volgens hem vrij kunnen communiceren. De ruggengraat van Mark Zuckerberg lijkt hiermee zo slap als was en speelt politici openlijk in de kaart. Waarom worden posts van politici niet voorzien van een disclaimer, als blijkt dat fact checking uitwijst dat hetgeen door een politicus beweerd wordt, niet juist is. Mogen politici dan openlijk liegen? Of een waarheid verdraaien? Of simpelweg verkondigen wat ze willen? Op Facebook kennelijk wel. En daar zit een gevaar. Zij vertegenwoordigen een stem van het volk. Zij worden gekozen. En bij dat kiezen wordt een mening over een politicus gevormd door hetgeen hij of zij zegt of doet, waar hij of zij voor staat en of hij of zij dan ook daadwerkelijk uw of mijn stem verdient. Maar wat als politici kunnen roepen wat ze willen, zonder dat er een bewezen waarheid aan ten grondslag ligt, hoe is er dan een vertrouwen op te bouwen met een kiezer?

Misschien dat Mark Zuckerberg nog eens goed moet nadenken over zijn voornemen van het ontzien van de machthebbers. En dat juist politici diegene moeten zijn die waarheid spreken en bij feiten blijven. Anders wordt binnen no time een waarheid gecreƫerd door propaganda op social media, aangehangen en gedeeld door trollen. En de waarheid? Die bestaat niet meer. Het collectieve geloof vormt de nieuwe waarheid. Niet de feiten. De hardste schreeuwer wint. Gefaciliteerd door onder andere Mark Zuckerberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *