Makkelijker handmatig scherpstellen: Focus Peaking

Focus Peaking - PiekenDe camera’s van vandaag de dag beschikken over een fantastische automatische scherpstelling. De autofocus is snel en accuraat. Top! Maar toch is het soms handig om handmatig scherp te stellen. En dat handmatig scherpstellen is soms moeilijk op het scherm of in de zoeker te beoordelen. Juist daarom een geweldig hulpmiddel: Focus Peaking

Focus Peaking (Pieken in het Nederlands) is een handig hulpmiddel, waarbij je in handmatige focus middels contrastlijntjes ziet waar je scherpstelling op dat moment zit. Dus de plek waar de lijntjes zich bevinden, daar is het scherp. Handig bij macro of bij portretten. Draai de handmatige scherpstelling tot je de contrastlijnen op de pupillen van de ogen ziet… klik… ogen scherp. Ook bij landschapsfotografie is Focus Peaking een welkome feature. De contrastlijnen geven keurig het scherpte-bereik aan.

Hoe zetten we Focus Peaking / Pieken aan?

  1. Druk op de menu-toets
  2. Ga naar het tandwiel-menu
  3. Ga naar menu A – AF/MF
  4. Ga naar MF hulp
  5. Zet Pieken op ‘Aan’ (Focus Peaking)

Als nu de camera op handmatig focussen gezet wordt en er wordt gedraaid aan de scherpstelring, dan zullen de hulplijnen vanzelf verschijnen. Deze functie is ook super te gebruiken in de film modus en werkt zowel met moderne objectieven als met vintage lenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *