Met de komst van de OM-1 Mark II verbetert OM System haar huidige vlaggenschip en tilt fotografie wederom naar een nieuw niveau. 
OM-1 Markl II
Enkele weken geleden ontving ik 'm met de vraag om ik 'm wilde testen: de OM-1 Mark II. Met het nodige ongeduld haalde ik de allernieuwste telg, de OM-1 Mark II, uit de de verpakking. Ik was verrast. Deze nieuwe camera had ik in de verste verte nog niet zien aankomen. De bestaande OM-1 was inmiddels 2 jaar bij me, maar daar was ik nog lang niet op uitgekeken. Wat zou er dan zoal verbeterd moeten zijn aan de nieuwe Mark II? Waren er überhaupt punten die beter konden? Uiteraard zal er altijd wat te wensen zijn, maar de huidige OM-1 voldeed volledig aan mijn wensen. Zeer nieuwsgierig ging ik op ontdekking om te ondervinden waar nieuwigheden binnen de OM-1 Mark II te ontdekken waren.
Geen verschil
In eerste instantie was er een teleurstelling. Ik zag geen verschil, behalve dan dat er Mark II op de body prijkte en dat de naam Olympus definitief plaats had gemaakt voor de merknaam OM System. Maar daar wordt de camera zelf natuurlijk niet anders van. Al snel bleek dat de OM-1 Mark II niet die grote update was en niet diezelfde revolutie teweeg zou brengen als zijn oudere broer. Of had ik het mis? Zag ik zaken over het hoofd?
Ja. Ik zag zagen over het hoofd. Al snel ontdekte ik dat de nieuwe Mark II toch meer te bieden had dan dat zijn voorkomen zou doen vermoeden. Niet op basis van sensor. Of processor. Dat is allemaal gelijk gebleven. Maar handigheidjes, slimme tools, die het fotograferen makkelijker maken en de bediening ten goede komen.
Prullenbak 
Het eerste wat me deed glimlachen was de knop die we kennen als de Prullenbak, je weet wel, die knop die we vaak gebruiken voor het weggooien van mislukte foto's. Maar die knop was nu opeens heel handig en lost een veel gehoorde klacht op. Weet u waar Olympus altijd de menu-toets plaatste? Links achter op de body. Je had dus altijd twee handen nodig om het menu in te gaan. Met de komst van de Mark II is het mogelijk om de Prullenbak-knop tijdens het fotograferen te programmeren als menu-toets. Het lijkt iets kleins, maar het is heerlijk om je camera met één hand te kunnen bedienen en dat je nu ook gewoon met je rechterhand het menu in kunt.
Een andere kleine aanpassing, die voor groot plezier zorgt, is de toevoeging van onderwerpherkenning aan het Super Control Panel, je weet wel, het snelmenu waar je je belangrijkste instellingen vindt. Wilde je in de bestaande OM-1 switchen van dieren- naar vogelherkenning, dan moest je eerst je hele menu in. Nu is die optie netjes verweven in je snelmenu. Handig.
Live Grijsverloop Filter
Met de OM-series mikt OM System op wildlife-fotografen, macrofotografen en landschapsfotografen. Allerlei computationele functies waren al tot onze beschikking, zoals Focus Stacken, HDR, Meervoudige belichting, etc. Een aantal jaren geleden kwam daar het Live ND filter bij, waarmee je lange sluitertijd-fotografie kunt doen terwijl het zonnetje schijnt. Even baanbrekend als het Live ND filter is nu het Live GND Filter, oftewel een live grijsverloopfilter. Waar de landschapsfotograaf normaal gesproken minuten lang staat te zoeken naar het juiste grijsverloopfilter om zo lichtverschillen op te vangen tussen bijvoorbeeld de lucht en de voorgrond, kan diezelfde fotograaf nu simpelweg het ingebouwde Live GND filter gebruiken. Je kunt eenvoudig de sterke kiezen, of het een hard- of zachtverloop moet zijn en zelfs kun je in je viewfinder de hoek van het filter-effect aanpassen. Zo wordt het vastleggen van geweldige landschappen wel heel erg tof.
Wil je daarnaast ook af en toe gebruik maken van het gewone Live ND filter? Die is er uiteraard ook nog, maar is wel uitgebreid met een extra stop. Zo kun je nog langer belichten.
Hoge Resolutie nog beter
Kwam je pixels tekort, dan konden we sinds jaar en dag al gebruik maken van de Hoge Resolutie-modus. Zowel vanuit de hand als vanaf een statief. Die functie krijgt nu nog een extra dimensie door het toevoegen van 14 bit RAW. Hiermee worden de kleuren meer en nog accurater. 

Samengevat
Samengevat lijkt de buitenkant van de OM-1 Mark II volledig op zijn voorganger. Het enige dat anders is, zijn de letters van de merknaam. Daarnaast zijn de draaiwielen iets aangepast en van een ander materiaal gemaakt, waardoor ze meer grip hebben, ook met handschoenen aan. Daarnaast zitten de belangrijkste verbeteringen in de volgende punten:
+ Dubbel intern buffergeheugen 
Dit zorgt ervoor dat je meer opnames kunt maken met hoge snelheid in de verschillende burstmodi en met Pro Capture. De algehele snelheid gaat dus een stuk vooruit.
+ 8,5 stops IBIS (In-Body Image Stabilization) 
Verbeterde beeldstabilisatie, waarmee nog langer vanuit de hand gefotografeerd kan worden.
+ 14-bits RAW voor hoge resolutie modus 
Meer kleur en nauwkeurigere kleuren bij gebruik van de Hoge Resolutie modus
+ AI-herkenning van mensen 
Verbeterde gezichtsherkenning met oogdetectie
+ Live GND filters 
+ Verbeterd scherpstelsysteem 
Snellere herkenning van onderwerpen met beter vasthouden van snelbewegende onderwerpen, ook als ze alle kanten op bewegen. Dit is significant te merken en werkt in combinatie met de nieuwe black-out vrije viewfinder verbluffend fijn.
+ Verbeterde ergonomie
Rubber draaiwielen voor meer grip, vooral bij gebruik van handschoenen
De OM-1 Mark II leek in eerste instantie een minimale upgrade ten opzichte van de bestaande OM-1. En in feite is dat ook zo. Maar juist de verbeterde autofocus, die overigens al goed was, snellere onderwerpherkenning en toevoeging van 14 bits RAW HR en Live GND filters zetten toch weer een nieuwe standaard. Hiermee laat OM Systems zien dat iets dat al perfect was toch verder geperfectioneerd kon worden. De OM-1 Mark II is een geweldige alleskunner! 
M.Zuiko ED Digital 150-600 mm 
De verrassing met alleen een nieuwe camera hield niet op! Opeens was daar ook nog een compleet nieuwe telezoomlens, met het grootste bereik ooit in een OM System lens. Met de 150-600 heb je omgerekend naar full frame maar liefst 300 tot 1200 mm in handen. Laat deze nieuwe lens ook nog eens compatibel zijn met de bestaande teleconverters, kun je dus nog meer bereik halen.
Zie hieronder het verschil tussen 150 mm en 600 mm...
Een immens bereik dus. Maar is dat allemaal nog een beetje te gebruiken? Mijn tests wezen uit dat je deze lens fantastisch vanuit de hand kunt gebruiken dankzij de met Sync IS uitgeruste beeldstabilisatie, waarbij body en lens nauwkeurig samenwerken. Daarnaast is de lens ondanks zijn enorme bereik nog betrekkelijk compact. Wil je 'm tijdens het wandelen compact houden, dan kun je 'm vergrendelen tegen ongewenst uitschuiven.
En de M.Zuiko 100-400 dan?
Die was er natuurlijk ook al! De 100-400. Befaamd om zijn redelijk geringe gewicht en perfecte beeldkwaliteit. De nieuwe M.Zuiko 100-400 valt qua prestaties in diezelfde klasse en ontlopen elkaar niet. Wil je lichter en compacter? Dan is de 100-400 je beste vriend. Wil je toch nog wat extra bereik en zijn die paar gram extra geen bezwaar? Dan haal je met de M.Zuiko ED Digital 150-600 een ongekend capabele lens in huis met ongekend bereik. 
+ Ondersteunt Sync-IS 
+ 9 diafragmabladen
+ Minimale scherpstelafstand: 56 cm
+ Filtergrootte: 95 mm
+ 25 elementen in 15 groepen (4 Super ED-lenzen, 2 ED-lenzen, 6 HR-lenzen, 1 HD-lens)
+ Fluorcoating
+ IPX1 weerbestendigheid,
+ Lengte: 264,4 mm
+ Diameter: 109,9 mm
+ Gewicht: 2065 g
Onderstaande foto's zijn gemaakt met de OM-1 Mark II en 150-600.
Back to Top